КОМПЮТЪРНИ ПРЕЗЕНТАЦИИ

ЕЛЕКТРОННИ ТАБЛИЦИ

Зад. 1 Отворете с програмата MS Excel файла Klimat. Разгледайте таблицата от листа Sheet1 с данните за средните месечни температури в различни точки на планетата и диаграмата, на която са представени тези данни. На кое от посочените места разликата между най-ниската и най-високата средномесечна температура е най-голяма?

Зад. 2 Сравнете средно-месечните температури на Северна и Южна Европа по общата диаграма и по диаграмата, предназначена само за тези две места. В коя от двете диаграми сравняването на данните е по-лесно?

Зад. 3 Въведете в оставения за целта ред на таблицата от листа листа Sheet1 на файла Klimat.xlsx някакви (макар и приблизителни) данни за средномесечните температури във вашия град или село. Наблюдавайте как се променя линията, предназначена за целта в диаграмата.

Зад. 4 Разгледайте таблицата от листа Sheet2 от файла Klimat.xlsx с данните за средните месечни валежи в различни точки на планетата, както и диаграмата, на която са представени тези данни. На кое от посочените места разликата между най-ниското и най-високото средномесечно количество на валежите е най-голяма?

Зад. 5 Въведете в оставения за целта ред на таблицата от листа Sheet2 на файла Klimat.xls някакви (макар и приблизителни) данни за средномесечното количество на валежите във вашия град или село. Наблюдавайте как се променя съответната линия в диаграмата.

Зад. 6 Отворете с програмата MS Excel файла Voda. Разгледайте таблицата от листа Sheet1 с данните за дневното изразходване на водата и по-специално редовете, в които са сумирани общите разходи за един ден и за цялата година. Какво показват тези цифри?

Зад. 7 Разгледайте диаграмата от листа Sheet1 на файла Voda.xlsx. За какви нужди отива най-голям процент от ежедневния разход на вода?

Зад. 8 Попълнете в клетка I11 на таблицата от листа Sheet1 на файла Voda.xlsx броя на членовете на вашето семейсто. Наблюдавайте как програмата автоматично изчислява количеството вода, изразходвано от семейството. 

КОМПЮТЪРНА ТЕКСТООБРАБОТКА



 

Примерен тест

1. Растерните изображения са съставени от:
А) пиксели      Б) линии    В) отсечки.
2. Програмите за обработка на графични изображения се наричат:
А) графични коректори   Б) графични редактори   В) картинни редактори.
3. Цветовете на монитора и телевизора се създават чрез смесването на:
А) червен, зелен и син цвят    Б) червен, жълт и син цвят   В) син, жълт и зелен цвят.
4. Участието на всеки цвят при образуване на смесен цвят се измерва по скалата:
А) от 1 до 100   Б) от 0 до 1000     В) от 0 до 255.
5. Основният цвят в Paint е:
А) Цвят 1/Color 1    Б) Цвят 2/Color 2     В) Цвят 3/Color 3.
6. При изчертаване на фигури в Paint, те ще бъдат правилни при натиснат и задържан клавиш:
А) Alt     Б) Shift      В) Ctrl.
7. С Paint се създават изображения, които са:
А) векторни   Б) аналогови     В) растерни.
8. Дебелината на линията на молива в Paint се избира:
А) от падащ списък    Б) като процент    В) от контекстното меню.
9. Гумата в Paint изтрива:
А) основния цвят   Б) фоновия цвят    В) и двата цвята.
10. При вмъкване на текст в графично изображение с Paint цветът на шрифта се определя от:
А) Цвят 1/Color 1   Б) Цвят 2/Color 2    В) Цвят 3/Color 3.
11. Завъртането на изображение в Paint може да се прави през:
А) 1°       Б) 45°       В) 90°.
12. Ориентацията на листа при отпечатване не може да бъде:
А) портретна    Б) пейзажна    В) хоризонтална.

Зад. 1 С помощта на различни инструменти нарисувайте картинките. 

ГУГЪЛЧО - 5 А КЛАС

ПРИКАЗКА ЗА ГУГЪЛЧО

1.              КАК ИЗГЛЕЖДА ГУГЪЛЧО

Гугълчо е червенокосо момченце. Той е малък, но много умен и придвидлиф. Има богато въображение и вярва, че е страхотно да си различен. Има черни очи. Той е нисък. Гугълчо е малък и слабичък, но е много  умен. Има очила, къса кафява коса и все носи блузи на Google. Той е много умен, има всичката информация на света. Гугълчо много обича приключенията. Има къдрава, щръкнала коса с цветовете на дъгата, зелени очи и голяма, топла усмивка. Лицето му е покрито с лунички и има червени закръглени бузки. Носи бяла ризка нацапана с боички и тъмно сини джинси. Бели дълги чорапки с червени раета по тях. Обувките му са черни и затворени. На гърба си носи зелена раничка на която е изписано с големи, цветни букви ,,Google". Той много обича да играе на интернет игри на своя компютър и малко се захласва и забравя понякога за уроците, но той иначе е отличника на 5-и А клас.:-). Той се казва иначе Иванчо но приятелите го наричат Гугълчо.

2.              КАКВО ПРАВИ ГУГЪЛЧО

Една от мечките го попитала иска ли да си купи нещо от магазина и. Гугалчо казал,че иска. Там имало Опера в бутилка,бутона на Ютуб, домашен Тлитар и азбуката АБВ. Гугалчо купил всичко, но платил със силата да лети. Качил се на Тлитар и потеглил кьм една планета. Когато стигнал Тлитар литнал и си трьгнал. Гугалчо научил АБВ и я исхвърлил и отворил Опера. Тя запяла, а песента била толкова лоша, че бутона на Ютуб се счупил и исмукал Гугалчо. Там земята била от дага направена от цветен чипс,цветна пица,дискове,микрофони и камери. Там летели риби с крила от контролери, плували котки и танцували змии с крака от захарен памук. Гугалчо се качил на една от рибите, а тя се телепортирала на косата на Гугалчо. Рибата му казала, че ако тои я носи тя ще му подари муха. Той не знаел защо му е тя, но приел. Накрая рибата му дала наградата и тя не била обикновена муха, а летяща кокошка малка като мравка. Тя му казала, че ако я последва ще намери исход. Те стигнали до една дупка и влезли там едно око ги погледнало и казало, че изходът не е тук,а  на вьрха на висока костенурка. Те послушали окото и се качили на една. Те изведньж излетели и Гугалчо получил крила от една грамадна рька. После се върнали и окото му благодарило,че са го направили и му дал учила с които се вижда в тьмното,а на кокошката дал бисквитка която никога не свършва. Така Гугалчо излязъл от света на Ютуб и си намерил куп нови приятели. С ПРЕКРАСНО УДИВИТЕЛНО И НЕОЧАКВАНО ЗАВЪРШВАНЕ!!!!!!!!!!

ТРОЛЧО 5 А КЛАС

ПРИКАЗКА ЗА ТРОЛЧО

1.                  Как изглежда Тролчо

Тролчо е с обръсната глава и вместо шапка има бебе ленивец заспало на главатаму. Главата му има форма на ананас. Ушите му са като гъби. Очите му са с форма на къща. Зъбите му са триъгълни и остри. Дрехите му са от лунни камъни и метеорити. Обувките му са от пръстените на Сатурн.

Тролчо е висок. Има дълги крака и къси ръце. Той е добър във всички спортове. Неговата кожа е синя. Има и много приятели. Любимите му учебни предмети са Математика и Литература.

Тролчо е малко тролче. Той има кафява коса, която много стърчи. Има дълги остри уши. Облечен е с блузка от цветя и с панталон от горски гъби. Обувките му са от листа на цветя. Неговият размер е сравнително малък. Висок е около 20см. и тежи близо 10г. Неговите пръсти са малки, колкото листенце на туку-що поникнало стръкче трева. Той има страхотен глас, за това другите тролчета го наричат славей. 

Зелен с дълга лилава коса, сини зъби и големи уши. Той е малък но носи големи дрехи. Висок 63см. и е на 7 години. Има много дълъг нос 40см. Ръцете и краката му са тънки.

Тролчо скочил на една риба и полетял.Облаците били вкусни. Туи бил хапнал от тях. Рибата паднала и Тролчо паднал на захарен кораб.  

ИТМАТКО 5 Б КЛАС

Итматко

1.    КАК ИЗГЛЕЖДА ИТМАТКО

Итматко е с червена коса, с зелени очи е висок. Итматко ще бъде със сини ботуши и жълта шапка  на кученца. Той ще бъде облечен със светло зелена блуза и тъмно зелен шал.Панталоните му ще са лилави. Ще има малко кученце което ще се казва Стийв. Те двамата ще бъдат най добри приятели. 

Моя Итматко е такъв какъвто го представям. Той е с 2 пръста,очите са му жълто-зелено. Облечен е с червена блуза, с дълги черни джинси и с дълги черни ботуши. Той няма коса,но има голяма черна брада,има уши на магаре. Това беше моя Итматко. 

Итматко е русокос с кафяви очи и светлокожо лице. Облечен е с жълта тениска и червен суичър. Има сини дънки и червени кецове. Той обича да се усмихва и има кристално бели зъби. Със сигурност бихте искали да се запознаете с него. Вероятно много ще ви хареса!!! 

Моя герой е с кафява коса и очи. Тя беше смела. Обичаше да се разхожда в гората и после да пише за това което е видяла. Тя имаше и малко кученце което обичаше да си играе с нея.

Итматко има дълъг нос и сини очи. Той е висок и много трудно си намира дрехи затова му ги шият по поръчка, Итматко носи най-често тениски и сини дънки. Има  мусколести ръце и дълги стъпала. Пръстите на ръцете му са 4 а на краката му са 6. Има дълга рижава коса с тук там руси кичури. Носи я почти винаги вързана, има дълъг врат и малки уши.

Той има зелена коса, червени очи и оранжева кожа. Винаги носи жълти дрехи,но червени панталони.

2.    КАКВО ПРАВИ ИТМАТКО

Итматко е едно много необикновено момче. Той има супер силата да лети. Със своята супер сила той е летял на много места, но едно от тях е изключителния свят ,,OO".  Там има много лъвове, смъртоносни змии, огромни тигри, крисиви лебеди с ултра виолетови очи иии още много интересни чудеса. Когато Итматко пристигнал в чудатият свят ,,ОО"  го посрещнали горските нимфи. Почерпили го със сок от нектар и му дали вълшебни курабийки. Зарадвал се Итматко, че са го посрещнали така благосклонно и продължил пътя си. За напред се бил с много тигри, лъвове и хиени. Радостен се прибрал след голямото си приключение при своите добри приятели на острова на вълшебството.

Итматко бил геймър. Той искал да се прочуе като свойте идоли и щял, но не по начина по който си мислел. По това време играта  Minecraft била най–пополярната игра и всички искали да я купят.  Но точно когато Ноч и Джеб разработвали ''Adventure update'' на Minecraft се случило нещо което скоро щяло да доведе до катастрофални последствия. Итматко работел усърдно за да събере пари за играта и за нов компютър.той събрал пари и си купил компютър ,тръгнал да си купува Minecraft. Точно когато стигнал до магазина  за игри пристигнал новия ъпдейт.

-Здрасти , Вени, Minecraft пристигна ли?

-Да ,току що пристигна новия ъпдейт.

-Супер!Купувам го!

Итматко пуснал играта ,но се появил един портал  и от там излезли hostil mob-овете от играта.

Един ден Итматко решил да се разходи с колело. Той се качил на него и потеглил,но по пътя срещнал най-добрият си приятел Макс. Макс му предложил да отидат до парка. Итматко се съгласил. Когато пристигнали те много се забавлявали. 

Итматко беше много умен, но също и много палав. Един ден той се качи на колелото си и тръгна да се разхожда. По пътя той срещна свои приятели. Поздравиха се и той продължи. След няколко часа вече се беше стъмнило. Той не беше усетил колко бързо е минало времето. Докато се прибираше от една уллица излезе някакъв човек. Той каза някакви думи на много странен език. Той се уплаши слезе от колелото и побягна колкото може по бързо. 

Итматко реши да отиде на слънцето.Той винаги измисля подобни приключения. Започна да напуска Земята. Колкото по-нагоре отиваше толкова по-студено му беше. Напусна Земята и излетя към слънцето. Колкото повече се приближаваше толкова по-топло му беше. Той премина през астероиден пояс, след това мина около Венера, Меркурий истигна Слънцето. Беше му хипергорещо, мислеше да се връща на Земята,но се появи слънчев дракон. Той каза на Итматко:

 -Пазител съм на слънцето. Пречиш ми да го карам да свети.

 -Добре.-отговори Итматко.-Защо живееш тук?

 -Добър въпрос.Живея тук ,защото само аз мога да карам Слънцето да свети.

Това е Итматко. Той не е като нас. Всеки ден има различни приключения, но също като нас той ходи на училище, но обаче в космоса. На него много му харесвало. Един ден в часа по Информационни Технологии Итматко решил да играе на компютрите. Госпожата забранявала, но той не я слушал. На обед, след училище Итматко се прибрал вкъщи.Той е нещо подобно на извънземно. Всеки ден той научавал много нови неща за космоса. В училището му класните стаи били навън. Понякога госпожата им давала за задача да ходят на планета Земя и да проучват от хората как е да живеят там. Хората се плашили от тях но за тях това не е проблем. Итматко имал много приятели. Те се събирали и си играели на игри. Някои скачали на въже,други играели на народна топка,а други пък си играли на телефоните. За тях телефоните са нещо много непознато на тях,но пък им харесвало. Вечер,след играта се прибирали в тях кални и мръсни. След това лягат по леглата и заспиват. На следващия ден те пак се срещат с приятелите си в училище и всеки си разказват какво им се е случило през деня.

Итматко обича да създава нови планети с своята програма планет.саздажане. Много негови приятели го питат да ли искат да отидат на Луната, но той все казва, че играе на своята програма, а след месец хората откриват нова планета. Той има и много други занимания като например: много обича математика. Тук странното е, че той пише с краката си. Както вече разбрахте той обича да играе на компютъра си. Любимите му игри са: Minecraft, CS:GO, Agar.io, PartyHard и много други. Семейството на Итматко не са хора. Те са котки. Той не е много богат но е 8 клас а е на 12 години. Итматко има 2ма приятели Бентен и Фин. Последният път Итматко и Бен ходиха да се бият с Вулгакс. А преди Фин да намери нов приятел на име Шипко с Итматко били най-добри приятели.

  Забравих да спомена за нещо важно! Итматко имал и смъртен враг. Това бил Фърб. Те се мразили от детската градина. Итматко не го виждал от години затова вече не го интересувало. 

СТИЙВ 5 Б КЛАС

ПРИКАЗКА ЗА СТИЙВ

1.    КАК ИЗГЛЕЖДА СТИЙВ

Стийв е момче което е много странно. Той има четири ръце,два крака,три очи и една голяма уста. Стийв живее в една гора близо до едно село. Той всеки ден отива в селото и яде труда на селяните и самите селяни. Дрехите му са скъсани,блузата му е зелена ,а панталоните сини. Кожата му е зелена и сбръчкана.

Никой не иска да се доближи до него.
Стийв е много красиво момче със сини очи руса коса.Той носи накъсани дънки,черна тениска със рисунка зомби и рапърска шапка.Той е със 6 пръста на краката и ръцете.Той е най умното същество в галактиката.Той знай защо са умрели динозаврите и когато ще настъпи армагедон и кога ще е истинският край на галактиката,накратко той знае абсолютно какво е станало и какво ще стане. 

Стийв има  красиви морско-сини очи.Кестенява коса.Две ръце ,но на едната има шест пръста.Още нещо интересно за него е, че той е чернокож. Той много обича да носи жълти тениски и светли дънки. Той носи кецове и дълги чорапи.

Стийв носи слънчеви очила. Той носи червена тениска. Стийв има шест пръста на ръката си. Той има десет крака. Стийв има уста на корема. Има едно око. Кожата на Стийв е зелена Стийв е послушен. Неговото око е червено. Кожата на Стийв е зелена. Стийв е послушен. Неговото око е червено.

Стийв има големи 5 петоъгълни очи. Съответно има и 5 глави. Стийв има 50 пипала вместо крака. Той имал 3 ръце. Една в дясно една вляво и една на гърба си.Косата му си променя цвета на всеки 41,5 секунди. Тя се състои от 23 косъма. Всеки е на 1,5 сантиметра един от друг. Стийв носи листо за гащи. За обувки той носи на половина опечени пържоли.За шапка носи увита тоалетна хартия.

2.    КАКВО ПРАВИ СТИЙВ

Стийв бил изследовател. Той бил решен да разбере защо изчезват кораби и самолети в бермуцкия триъгълник.

Щом намерил превоз се запътил към триъгълника. Като стигнал разбрал ,че всъщност бермудския триъгълник е мост към света на духовете,  който съществувал от преди създаването на Земята. А корабите и самолетите се пренасяли в света на духовете. Но за жалостно се отварял портал към Земята само веднъж в годината.Стийв бил късметлия,защото портал се отворил точно преди да се превърне в дух. Той се прибрал и разказал за приключването си. Но никой не му повярвал. До сега...

Стийв е мил, красив и щастлив мъж. Той е облечен в светло синя блуза и лилави панталони. Има и кафява коса с лек тен. Обул е сиви обувки с които ходи навсякъде. Той има блестящи очи като небето и звездите. Умее да печели пари и живее в голямо имение в центъра на града Лос Сантос с големи бодигардове.

Един ден Стийв премина край една военна база там той видя една ракета. Качи се в ракетата и потегли, по време на пътуването той огладня претърси целия кораб но никъде не намери храна. След като пристигна на родната си планета на име Меи Стийв почна да търси храна. Първо провери при краля , но се оказало че и там няма храна.Когато разбрал това тръгнал при дядо си. Като отишъл там го попитал какво да прави след като никъде нямало храна. Дядо му му казал да провери в кратерите, той отишъл при един кратер, след като погледнал вътре той видял че има изобилие от храна. Прибрал се в къщи Стийв и питал дядо си как е разбрал че там има толкова много храна. Той му казал че Аийдески те мравки прибират всичко що е за ядене. Така благодарение на Стийв и дядо му планетата Меи е спасена от глад.

Веднъж Стийв решил да отиде на пътешествие. Колко вървял не се знае. След време видял един мъж. Той бил много странен ,носел дълго палто и шапка под очите. Стийв решил да го проследи. Той стигнал до една планина.Чул как мъжът казал:

-Отвори се! И в миг камъните затрептели. Отворил се таен проход. После мъжът рекъл:

-Затвори се и проходът се затворил.

Стийв изчакал малко да си тръгне мъжът, отишъл до прохода и казал:

-Отвори се! Проходът се отворил и Стийв влязъл вътре,но какво да види! Там било пълно със диаманти и злато. Стийв взел колкото можел и тръгнал да се прибира. Така Стийв станал богат!

Стийв беше изключително потаен човек. Всъщност той беше изключително странен и потаен супергерой. Един ден той си почиваше докато не му звъннаха по телефона. Налагаше се да прекоси целия океан. Обу си обувките за вода и прекоси океана за точно 5 секунди. Трябваше да лети с ракета до космоса за да спре взрива на СЛЪНЦЕТО.

Стийв е сирак. Майка му умира като го ражда а баща му го оставя защото няма пари да се грижи за него.Той има трудно детство. Един ден той решава да избяга от там и да стане моряк. Качил се на един кораб и помолил да стане моряк. Те му казали - Добре съгласни сме може да станеш моряк. Но ще тпябва да ни дадеш дума че няма да избягаш. Добре давам ви моята дума.

Един ден Стийв реши да отиде на разходка. Той видя едно езерце в парка и реши да се пробва да ходи по вода. Той успя! После се пробва да полети и пак успя! После се пробва да полети, пак успя!

После ходи, ходи и стигна до един портал. Каза си - 

-Защо да не вляза в него! - той влезе и там какво да види? Един вълшебен свят в който всички коли летят и хората имат суперсили като него. Попита един човек къде се намира. Той му отговори че е в света на странниците. Там отивали само избраниците. Всички били като него един ден излезли навън и получили сили неочаквано. Никой друг освен избраниците не виждали портала. В този свят Стиийв останал за дълго време. Там другите странници като него го научили на всякакви различни други суперсили.

Веднъж Стийв отишъл в селото което било близо до неговата пещера.

Той изял зеленчуците, житото и запасите за зимата на хората. Той често ходел да яде храната понеже бил голям лакомник.

Но му било доста скучно сам. Решил да отиде на разходка в гората.По пътя той срещнал едно малко момиченце.Той я поогледал и тръгнал.

То го последвало. Великана не я искал в дома си той я гонел тя се връщала обратно. Накрая момичето останало навън и гледало с тъжни очички.

Великана я взел направил и легълце и така живели двамата.

След време родителите и са я намерили и тръгнали да се прибират, но великана не искал да се раздели с нея завинаги,затова всеки ден момиченцето отивало в гората и викало:-Стив!-и великана се притичвал да види приятелчето си.

 

 

ИНТЕРНЕТ

Задачи и самостоятелна работа свързани с темата Интернет

 1. Посетете сайта на Националния център за безопасен интернет. Отворете браузър по избор, въведете в
  адресното поле www.safenet.bg и натиснете клавиш Enter.

 2. Въведете в адресното поле на браузър:

 • www.louvre.fr;
 • www.nationallibrary.bg;
 • www.britannica.com;
 • www.ucha.se;
 • www.istoria.bg;
 • www.bg.khanacademy.org;
 • www.kabinata.com.

Разгледайте информацията в уеб сайтовете, които се зареждат, като използвате хипервръзките. Групирайте сайтовете според съдържанието и го коментирайте.

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ

За да използвам компютъра, трябва да поискам разрешение от родителите си.

Ще пазя в тайна от всеки своите пароли.

Ще отварям е-мейли само от хора, които познавам.

Винаги ще казвам на родителите си, когато имам проблеми.

Ще използвам компютъра не повече от 1 час на ден.

Няма да давам името или адреса си на никого в Интернет.

Ще съгласувам с родителите си сайтовете в Интернет, които посещавам.

Уважавай всички във виртуалния свят, но се доверявай само на тези, които истински познаваш.

ВАЖНО

Ако попаднете на информация, изображения или видео в Мрежата, които не ви харесват или ви плашат по някакъв начин, може да подадете сигнал в Агенцията за закрила на детето на тел. 02/933 90 50, Националната телефонна линия 080 019 100, на тел. 112 или на адрес: web112.net.

КОМПЮТЪРНА СИСТЕМА И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

Задачи и самостоятелна работа свързани с темата компютърна система и информационни технологии