Областен кръг 2017

IT Знайко 2017

Регламент

Теми

Файлове:

ITZnayko_2017_oblasten_reglament

ITZnayko_2017_oblasten_temi

Областен кръг 11.03.2017

регламент за участие

 

Областният кръг на състезанието IT Знайко се провежда в състезателни центрове в цялата страна след регистрация на учениците за участие. За всеки ученик се осигурява компютърно работно място. Времето за работа на състезателите е както следва:

–        За 1 – 4 клас – 90 мин.

–        За 5 – 8 клас – 120 мин.

Формите за участие в състезанието са:

–        индивидуална за ученици от 1 до 8 клас;

–        екипна – за ученици от 5 до 8 клас. В един екип могат да участват до 5 състезатели.

Право на участие в областния кръг за състезанието IT Знайко имат всички ученици от 1 до 8 клас. Таксата за участие в областния кръг на състезанието IT Знайко е както следва:

–        За индивидуално участие – 10 лв. на ученик;

–        За екипно участие – 20 лв. на екип.

От такса за участие са освободени всички ученици, класирани в група А на предварителния дистанционен кръг на състезанието.

Регистрацията за участие става през електронната система на състезанието, достъпна през сайта: www.itznayko.bg след 01.02.2017 г. Всички ученици, желаещи да се състезават на областен кръг (включително, класираните в група А на дистанционния кръг) трябва да направят регистрация за участие в срок до 28.02.2017 година.

Таксата се превежда по банков път по сметка посочена на сайта. Желателно е групово превеждане на таксата.

Центровете за провеждане на областния кръг на състезанието се определят на база направените регистрации за участие. Всяко училище може да заяви желание да бъде център за провеждане на областния кръг на състезанието IT Знайко. Приходите от таксата за участие се поделя поравно между организаторите и центровете за провеждане на състезанието.

Всички ученици, класирани на първите 30 места за всеки клас получават право да се състезават в националния кръг на състезанието, който се провежда на два етапа:

–        Национален кръг IT Знайко – за ученици 1 до 4 клас;

–        Национален кръг IT Знайко + – за ученици от 5 до 8 клас.

Първите 10 класирани ученици от Областен кръг за всеки клас са освободени от такса за участие в националния кръг. Останалите заплащат такса за участие, в размер както на областен кръг.

 

Учениците, класирани на вторите 30 места за всеки клас получават право да се състезават в т. нар. Малък финал на националния кръг на състезанието, който се провежда на два етапа:

–        Малък финал IT Знайко – за ученици 1 до 4 клас;

–        Малък финал IT Знайко + – за ученици от 5 до 8 клас.

Учениците заплащат такса за участие, в размер както на областен кръг.

Наградният фонд на състезанието се осигурява от Майкрософт и фирми от бизнеса.                                                                                                                                                                                                                         …………….

……………………………………..

IT Знайко 2017

Областен кръг 11.03.2017

Теми

 

1-2 клас

Приключения в света на животните

Вълшебствата на пролетта

Учениците работят с програма MS Paint върху предварително подготвен графичен файл, в който има дадени елементи. Задачата се състои в доразвиване на графичния проект, според дадената тема. Ще бъдат предложени няколко изходни файла, от които ученикът трябва да избере един и да работи само по него. Изходните изображения могат да бъдат местени. Може да се променя размерът на работния лист.

Пример: изходният файл съдържа изображения на зайче и дърво. Ученикът трябва да доразвие рисунката по темата „Приключения в света на животните“.

3-8 клас – теми:

Тема 1. Ще ти разкажа за една държава

Изберете държава, която ви е направила впечатление и ни разкажете за нейното местоположение, климат, жители, традиции, обичаи. Опишете най-ярките забележителности, свързани с култура, религия, легенди…

Тема 2. Съвременни открития

Кое съвременно откритие ви е направило силно впечатление – разкажете ни за него. Например 3D принтер – как работи, за какво се използва, за какво се очаква да се използва в бъдеще, как ще повлияе на човечеството.

Тема 3. Героите на новото време

Живеем в труден свят, но има личности, които впечатляват с благородство, добрина, смелост и талант. Някои са известни, други – съвсем обикновени хора. Ако се възхищавате на такъв човек, познат на мнозина или близък само на вас, разкажете ни за него – с какво ви е впечатлил, защо, какъв е, защо за вас той е герой.

Тема 4. Приключения в света на животните

Представете си, че сте някакво животно (птица, риба). Разкажете ни за невероятно интересна случка, която сте преживели (от името на избраното животно). Опишете кои са вашите приятели, с които обичате да пътешествате, да лудувате; къде сте ходили; какво се е случило.

Тема 5. Вълшебствата на пролетта

Пролетта е сезон, в който природата се събужда за нов живот. Нарисувайте, опишете или презентирайте промените, които пролетта предизвиква у животните, растенията, хората. Разкажете ни за пролетните пазници, какво символизират, защо и как се празнуват.

Учениците от 3 до 8 клас могат да избират и да работят по една от темите!

 

3-8 клас

Учениците от 3. до 8. клас създават самостоятелно свой проект по поставената тема. Крайният продукт може да бъде оформен като презентация, текстов документ или видеоклип. Допустими софтуерни технологии: MS Office Word, MS Office PowerPoint, MS Office Publisher, MS Excel, MS Paint, Windows Movie Maker, Auto Collage, Photo Story 3 for Windows, Photo Scape, Momento Express, Tux Paint и др.

За изпълнение на проекта не се допуска Интернет достъп. Всички ресурси, които учениците могат да използват се намират с папка-галерии*

 

3-8 клас – програмист

Учениците от категория Програмист избират една от представените теми. Създават самостоятелно свой проект по поставено задание с минимални изисквания.

Участниците в категория IT Знайко Програмист разработват състезателен проект чрез визуално програмиране (като използват Scratch, Kodu, App Inventor, Alice и др.). Програмата за работа трябва да бъде предварително заявена, за да бъде инсталирана в залата!

7-8 клас – уеб

Учениците от категория Уеб избират една от представените теми.

Учениците от категория Уеб създават самостоятелно свой проект по поставено задание с минимални изисквания. Използват свободна уеб платформа.

Важно! Учениците от категория Уеб използват интернет!!!

…………………………………….

 

*Съдържание на папката с допустими ресурси (при допълнително запитване и съгласуване, галерията може да бъде допълнена до 04.03.2016 (dgklaz@dgklaz.net – за въпроси)):

Изображения:

–                 растения – цветя, треви, дървета;

–                 животни – зайци, гълъби, мечета, лисица, вълк, мечка, котка, куче, кон, магаре, пеперуди, птички, лебед, дракон, лъв, тигър, маймуна, зебра.

–                 морски обитатели – риби, медузи, рачета, раковини, водорасли, корали,

–                 предмети – 3D принтер, космическа ракета, луноход, скафандър, компас, трактор, полицейска кола, полицейска палка, пожарна кола, линейка.

–                 герои – феи, елфи, трол, гном, принцеси, принцове, вълшебници, вещици, баби, момче, момиче, цар, царица, робот.

–                 фон – гора, трева, поле, море, детска площадка, небе, планети, слънце, море, остров, плаж, снежна писта, ескимос, иглу.

 

Звукови файлове:

–                 Животни – котка, куче, лъв, мечка, вълк, кон, магаре, птици, маймуна;

–                 Музикални файлове за фон;

–                 Влак, параход, клаксон, полицейска кола, линейка, пожарна.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *